FotoKlub Osijek

Greška
  • Empty input file /home/fotoos/public_html/cache/preview/8238cd25354b1be7ec52402e389220b9.jpg @ error/jpeg.c/JPEGErrorHandler/297

XIX. izložba fotografija autora Osječko-baranjske županije

Empty input file /home/fotoos/public_html/cache/preview/8238cd25354b1be7ec52402e389220b9.jpg @ error/jpeg.c/JPEGErrorHandler/297

FOTOKLUB OSIJEK & POGLAVARSTVO OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE & CLUB GALERIJA MAGIS
 
Pozivaju sve ljubitelje fotografije i fotostvaratelje – amatere i profesionalce Osječko-baranjske županije da sudjeluju sa svojim najnovijim i najuspješnijim fotografijama na tradicionalnoj kružnoj XIX. izložbi fotografije autora Osječko-baranjske županije.

Ovu jedinstvenu izložbu jedinu takve vrste u Hrvatskoj organizira Fotoklub Osijek u suradnji s  Club galerijom „MAGIS“ već devetnaesti put pod visokim pokroviteljstvom Osječko-baranjske županije. Natječajne propozicije i pristupnicu za sudjelovanje možete preuzeti ovdje. /vidi u privitku/
Puno uspjeha i DOBRO SVJETLO žele Vam članovi i Organizacijski odbor Fotokluba OSIJEK !
 
Sa zahvalnošću na uvrštenju, srdačno Vas pozdravljamo i očekujemo na izložbi !

Prijavnica za XIX. izložba fotografija autora Osječko-baranjske županije (.PDF dokument)
                                                                                                                                                       
Predsjednik:    
Miroslav Adam

XIX. IZLOŽBA FOTOGRAFIJE AUTORA OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE


U V O D N I K
NA ISTOM TRAGU

Devetnaesta izložba fotografije autora Osječko-baranjske županije pokazuje kontinuitet u najboljim značajkama ranijih, ali itekako, daje jednu potpuno novu svježinu.

Izrazito osobne, ponešto i ponovljene tematske odrednice imaju nova stilska obilježja i svojevrsni šarm.

Pred nama su izvrsne prezentacije prepune neobičnih kombinacija. Neke su krajnje estetizirane i pojednostavljene ljepote, humane i humoreskne istovremeno; u detaljima fascinantne; ispunjene energijom i lirizmom, ali sve zajedno čine ovu izložbu osebujnom u svakom pogledu. Život sam po sebi, u svoj svojoj ozbiljnosti, pa i banalnosti, ipak je prevladan u fotografskom izričaju. Prije svega, autorska kreacija pokazuje poznavanje onih najočitijih tehničkih mogućnosti, koje su vidljive u estetskom i vizualno autentičnom dometu svakog pojedinog autora. Vjerojatno i jest suština kreativnosti u ograničenjima i mogućnostima nekog suvremenog, umjetničkog medija. Istom, i gledatelji iščekujući nešto novo, tragaju za pitanjima smisla u svemu što im se nudi.

U takvom odnosu trajna je želja za potvrdom nekih vrijednosti koje će respektirati sva naša znanja o onome što jesmo i što nas okružuje. Jesu li autori i na ovoj izložbi odgovorili našim očekivanjima !?

Sudeći prema svemu viđenom, njihova percepcija temelji se na važnosti fragmenta i upravo ta mala 'slika' nekog običnog trenutka, određeni sadržaj u jednom određenom kadru, naglašava autorski interpretiranu 'skicu' ostvarujući kompozicijski, čvrsto i uvjerljivo strukturirane cjeline. Različiti motivi pružaju i različito intonirane 'sekvence': dubina šume postaje zaokruženi misterij svjetlo tamnog kontrasta; mirni, kameni trgovi i klupe- nude gotovo kontemplativnu narav svojih šetača i onih koji su na trenutak 'zaustavili' užurbani ritam života; ptice na linearnim strukturama električne žice, postaju i znak i značenje; djevojčice zaustavljene u vlastitoj znatiželji u nekoj ulici; veliki drveni ili kameni križ kao simbol stradanja, muke, pijeteta - sve su to samo isječci stvarnog života, pa baš tako fragmentarni iskazuju svoju snagu i poput otvorenog dlana ruke nude kapljicu kojoj će gledateljevo oko nastaviti zamišljeni niz kao neku svoju priču. Jer ono što povezuje kreatora i njegovu publiku znano je, prepoznaje se u tome što nešto doista jest, ali tek je zapravo 'vidljivo' upravo na taj određeni način. Pred nekim djelima zastajemo zbog izvanredne poetike tišine, pred nekima nas zadivljuje boja snažne energije, ili, suprotno istančanog tonskog kolorita. U nekima prostor i vrijeme kao da su mjerljivi samo prisutnošću čovjeka, njegova držanja i izraza lica. Sav materijalni svijet sublimiran je u doživljaju, u oku koje gleda i doista 'vidi'!

Tehnička mogućnost fotografije u subjektivizmu svakog kreativca iz banalnog sižea pojmljivih stvari postaje izbalansirana kreacija u svijetu umjetnosti. Samo doživljeni svijet može pružiti autentičnost umjetničke forme, i bez obzira koliko je i kako preoblikovana, ona ima svoju dušu.
A, upravo u tom, prepoznatljivom svijetu stvari i autentičnosti trenutka, tragalo se podjednako: za dušom.

Marija Medak, prof.pov.umj.

POPIS PRIMLJENIH FOTOGRAFIJA (.PDF)

NAGRAĐENE FOTOGRAFIJE I NJIHOVI AUTORI (.PDF)

{gallery}XIX_izlozba_2013{/gallery}