FotoKlub Osijek

ZORAN MAKAROVIĆ - LAUREAT FOTOGRAFSKE NAGRADE TOŠO DABAC ZA 2014. GODINU

Nastojeći pridonijeti popularizaciji i afirmaciji fotografske umjetnosti i fotografskog stvaralaštva u državi, Fotoklub Zagreb je, prije 40 godina (1975.) utemeljio stalnu fotografsku godišnju nagradu, u znak priznanja najuspješnijim autorima za postignuća u fotografskoj umjetnosti i stvaralaštvu, kao i u promicanju fotografije u Hrvatskoj i svijetu kroz dulje vremensko razdoblje.

Od tada se ova nagrada sukladno Pravilniku dodjeljuje dvojici autora: jedna članu Fotokluba Zagreb i jedna autoru iz Hrvatske, članu fotografske udruge ili samostalnom umjetniku. Nagrade se sastoje od brončane plakete i diplome i dodjeljuju se u načelu prigodom otvorenja njihovih samostalnih autorskih izložbi u organizaciji Fotokluba Zagreb.

U travnju 2015.g. odlukom stručnog povjerenstva Fotokluba Zagreb za ”Nagradu Tošo Dabac” za 2014. g. između desetorice nominiranih autora iz Kluba i Hrvatske odabrani su Željko Krčadinac (EFIAP), član Fotokluba Zagreb i Zoran Makarović (EFIAP), član Fotokluba Osijek. Do danas ovu nagradu su iz Fotokluba Osijek primili još i Marin Topić (1992. g.), Božidar Grigić (1997.g.) i Miroslav Adam (1998.g.).

m.a.

 

Potvrda snage stvaralaštva i iskustva

Zoran Makarović (1935) neosporno je jedan od najaktivnijih i najuspješnijih članova Fotokluba Osijek. Diplomirao je na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Umirovljen je 2005. godine kao sudac Županijskog suda u Osijeku. Kao fotografski stvaralac, nazočan je već trideset pet godina na hrvatskoj i međunarodnoj fotografskoj sceni. Unatoč duljim pauzama, ostavio je važan trag u hrvatskoj i svjetskoj fotografiji. Riječ je o autoru izrazite darovitosti, odličnom poznavatelju tehničkih i kreativnih mogućnosti fotografije, koji nastoji dati finalnoj fotografiji nešto novo, orginalno i studiozno. Autor je prepoznatljivog i sugestivnog izričaja i nositelj brojnih nagrada i priznanja s klupskih, nacionalnih i međunarodnih izložbi fotografije. Već tada je pripadao generaciji hrvatskih fotografa koja je znatno pridonijela da se fotografija afirmira, ne samo u Hrvatskoj i bivšoj zajedničkoj državi, nego i da postigne iznimno priznanje, te stekne ugled i na međunarodnoj fotografskoj sceni.

 

            Izlagačkom se fotografijom počeo baviti 1980. godine, a već je 1984. stekao visoko izlagačko zvanje Kandidata majstora fotografije, te je proglašen i Najuspješnijim izlagačem kreativne fotografije tadašnje zajedničke države Jugoslavije.

 

            Nakon tih uspjeha usljedila je duža pauza od skoro dvadest godina, kada je i dalje fotografirao, ali nije sudjelovao na natjecanjima i nije izlagao fotografije na izložbama. Po umirovljenju 2005. godine vraća se izlagačkoj fotografiji sudjeljući na više od 150 međunarodnih izložbi, pod visokim pokroviteljstvom FIAP-a i PSA-a u Hrvatskoj kao i u 38 različitih država na svim kontinentima i time osvojio 46 nagrada i pohvala. Temeljem svih tih rezultata, stekao je počasno zvanje AFIAP (2013.) i EFIAP (2014.), a već sada ima uvjete za dodjelu počasnog zvanja EFIAP/bronca.

Godine 2013. i 2014. suglasno vrijednosnim tablicama dobitnik je godišnje nagrade zlatni tanjur najizlagač Fotokluba Osijek. Pored toga, uručena su mu i značajna društvena priznanja: Povelja zahvalnosti ZTKG Osijeka (2013.), Plaketa ZTK Osječko-baranjske županije (2014.) i Godišnja nagradu ZTK Republike Hrvatske, iste godine. Imao je dvije samostalne izložbe u Osijeku i jednu u Zagrebu.

 

            Makarović je za izložbu odabrao manji dio fotografija iz svojeg opsežnog opusa, vodeći računa da one, kao cjelina, daju presjek i kronologiju njegova stvaralaštva. Izložbu je podijelio u dvije cjeline. Prva cjelina uključuje analogne fotografije nastale od 1980. do 1985. godine. Preko njih pratimo početke Makarovićeva stvaralaštva, istraživanje, eksperimentiranje i aktivno sudjelovanje na brojnim natječajima i izložbama. Drugu cjelinu čine najuspješnije digitalne fotografije širokog spektra sadržaja, tehnika i ideja, s kojima je od 2005. godine do danas sudjelovao na brojnim međunarodnim izložbama širom svijeta pod pokroviteljstvom FIAP-a i PSA.

 

            Unatoč tome što izložba nije koncipirana kao retrospektivni pregled njegova bogata opusa, ona nam daje potvrdu snage stvaralaštva i bogatstva Makarovićeve kulture i širine pogleda na svijet, na stvarnost oko nas i na medij fotografije. Daje nam dobar pogled u autorov stvaralački pristup, kroz objektiv kamere, kroz osebujan likovni izričaj, kreativna istraživanja, eksperimentiranja i veliko fotografsko iskustvo.

 

Vinko Šebrek,AFIAP, ESFIAP, počasni predsjednik Fotokluba Zagreb

Newsletter

Ne propustite niti jednu izložbu, aktivnosti ili događaj FotoKluba Osijek upišite se u naš newsletter!

Kontaktirajte nas

Za sve upite, kontakte i najave, molimo vas da se javite na jedan od slijedećih kontakata.

  • Tel: +385 555 5555

Društvene mreže

Možete nas pronaći i na Facebook-u. Pratite nas sa svim najnovijim najavama.